Energia tippek 2

Fűtés

A fűtőtesteket az ablak alatt helyezzük el, így a szoba meleg levegője a kintről beáramló hideg levegővel összekeveredve kellemesebb hőérzetet nyújt.

Próbáljuk meg beállítani helyiségenként a hőmérsékletet. Ahol többet tartózkodunk ott nagyobb, ahol nem vagy alig töltünk időt ott kevesebb hőfok is elegendő.

Ha nem tartózkodunk otthon állítsuk lentebb a termosztátot vagy zárjuk el a radiátort.

Napsütéses időben húzzuk fel a redőnyöket, így felmelegszenek az ablakok. Naplemente után ismét árnyékoljuk be szobánkat, ugyanis a lehűlt ablakok a szobát is hűtik.

Naponta maximum 1-2 alkalommal szellőztessünk rövid ideig teljesen kinyitott ablaknál. Így kevesebb energiába kerül mintha résnyire nyitott ablaknál szellőztetnénk hosszabb ideig. Ezzel csak jobban lehűl a szoba levegője.

Villamos áram

Elektromos készülékeink standby azaz készenléti üzemmódban is fogyasztanak áramot. Használat után lehetőség szerint áramtalanítsuk ezeket a berendezéseket vagy használjunk időzített kapcsolót.

Ne hagyjuk bekapcsolva Tv-t, számítógépet és egyéb elektromos berendezéseinket, ha nem használjuk azokat.

A hűtőberendezések a villamos energia fogyasztás majdnem 1/3-ért felelősek. Vásárláskor ne sajnáljuk pénzünket a legmagasabb energiahatékonysági osztályba sorolt készülékekre. A befektetés a későbbiekben megtérül.

Lehetőség szerint laptopot használjunk asztali számítógép helyett. Előbbi berendezés 70-80 W-al is kevesebbet fogyaszthat.

Asztali számítógépünkhöz ajánlatos LCD monitort használni. Ez 70-80%-al kevesebbet fogyaszthat, mint a régi monitorok.

Használaton kívüli számítógépünket helyezzük készenléti üzemmódba. Így mindössze 10%-át fogyasztja a normál vagy „képernyőkímélős” módban üzemelő PC-nek.

Szobáinkat úgy alakítsuk ki, hogy a természetes fénynek minél több szerep jusson!

Izzóink ne égjenek feleslegesen, ha elhagyunk egy helyiséget azonnal kapcsoljuk le a villanyt!

Használjunk A energiaosztályú kompakt fénycsöveket, amelyek tovább bírják és 25%-át fogyasztják a hagyományos izzóknak!

A klíma 200-300 kWh-al növeli villamos energia fogyasztást, így, ha van lehetőségünk más megoldással hűtsük magunkat illetve szobánkat. Pl.: használjunk ventillátort vagy árnyékoljuk megfelelően ablakainkat. Nyári melegben érdemes hajnalban szellőztetni majd nappal lehúzni a redőnyöket és bezárni az ablakokat.

Víz

Ne folyóvízben mosakodjunk, borotválkozzunk. E tevékenységekhez használjunk poharat vagy kisebb edényt és azt töltsük meg vízzel.

Fürdés helyett lehetőleg zuhanyozzunk. 60-70%-al kevesebb vizet fogyasztunk így.

Ne hagyjuk csepegni a vízcsapokat, ha ezt tapasztaljuk zárjuk el vagy komolyabb hiba esetén nézessük meg szerelővel.