Energia tippek

Hogyan spóroljunk az gázzal, energiával? Általunk hasznosnak vélt tippeket, ötleteket gyűjtöttünk össze, és szeretnénk ezeket bemutatni, az alábbi néhány pontban.

- Egy fokkal lejjebb vesszük a termosztáton a hőmérsékletet, akkor 10%-ot spórolhatunk a havi gázszámlán. Ezen kívül ezzel még a gázkészülék élettartamát is meghosszabbíthatjuk.
- A kombinált gázkészülék (meleg vizet és a fűtést is ellátó készülék) használati meleg víz hőmérsékletének szabályzó gombjával tudja, alacsonyabb hőmérsékletűre állítani
meleg vízének hőmérsékletét, és inkább kevesebb hidegvizet adagoljon a csaptelepen.
- Ha építkezés előtt vagyunk, akkor a szigeteléssel nagyon sok pénzt meglehet spórolni, érdemes egy kicsivel vastagabb szigeteléssel tervezni, amely nyáron bent tartja a hideget, télen meg a meleget.
- Elavult öreg kazánunkat cseréljük le egy újabbra modernebbre. A jelenlegi legjobb kondenzációs kazánok hatásfoka 99%, és 109% között található, míg a hagyományos kazánoké 60%-93% között. Hosszútávon, egy egyszeri nagyobb befektetéssel sokat spórolhatunk.
- Használjunk programozható termosztátot. Ezzel napszak szerint tudjuk beprogramozni a kívánt hőmérsékletet, így amikor nem vagyunk otthon, és éjszaka lejjebb tudjuk venni a hőmérsékletet.
- Használjunk párásítót a hidegebb hónapokban, ezzel melegebbnek fogjuk érezni a levegőt.
- Ellenőrizzük a szűrőket, például a csapokon lévőt, és szükség esetén a tisztítsuk ki őket legalább havonta egyszer. Ha könnyebben folyik a víz, hamarabb tudunk kezet mosni, amivel csökken a víz, és ezen belül a meleg vízfogyasztás.
- Régi ablakoknál, bejárati ajtóknál szigetlejük őket utólag, ezzel sok meleget bent tudunk tartani a lakásban, és természetesen sokat spórolhatunk így.

- A fűtőtesteket ne fedjük le, és ne tegyünk elé, vagy felé bútorokat. Gyorsabban átmelegítik így a lakást, és hamarabb kikapcsol a termosztát.
- Gáz és villanytűzhelynél is csak akkor melegítsünk elő, ha a recept kifejezetten írja.

- Tartassuk karban gázkészülékeinket. Évente egyszer nézessük át, ennek ára általában maximum 5000-10000Ft. Ilyenkor áttisztítják a készülékétet, illetve kisebb javításokat, beállításokat is elvégez a szerelő. A gázkészülék élettartamát, és hatékonyságát tudjuk ezzel növelni.